Min lilla värld av blommor

måndag, augusti 21, 2006

Särskiljandets politik

Ni som läst latin (alternativt: ni vars hjärnor inte har sållat bort detta uns av allmänbildning): vad är det latinska uttrycket för "söndra och härska"? Har helt glömt bort det, och det är nästan så man får skämmas. Men bara nästan. Bättre är att ta reda på vad det nu var det hette.

Det var dagens aktiviteter som ledde mig in på just söndra-spåret. Jag har nämligen varit till det som i Stockholmstrakten kallas för ÅVC - Återvinningscentralen. Tyvärr finns det bara ett fåtal sådana i Stockholm, men jag har turen att bo i närheten av ett: Lövsta.

Med flytten i (förhoppningsvis) nära antågande har jag rensat ur mina gömmor. Mycket ska gå till Läkarmissionen, annat fick följa med på en tur till Lövsta ÅVC. Och stanna där.

Det hela fick mig att fundera på vad som ligger bakom soppolitiken i olika städer och kommuner. Västerås lär ska ha ett väl utbyggt system för återvinning och återanvändning, med fler Återbruk (som i Stockholm alltså kallas ÅVC) per person än här, obligatorisk sopsortering i hyreshus osv.

Det som fascinerar mig är dock inte återbrukstätheten i en ort. Snarare vad det är som samlas in och återvinns. Det exempel som kanske är mest uppenbart är mjukplast. Det tog mig ett par promenader till två olika insamlingsställen för hushållen innan jag faktiskt läste lappen där det stod att mjukplast går i hushållssoporna här i Stockholm. Jag var liksom så inkörd på att det skulle sorteras. Säkert finns det många andra skillnader i sortering mellan andra kommuner och städer också, och det får en att fundera.

Hur fungerar återvinningssystemet egentligen?

(Hmmm... Kanske något att skriva till Hjärnkontoret eller liknande och fråga om.)

2 Comments:

At 9:54 fm, Blogger MEE said...

Divide et impera!
Det kan jag svara på, men återvinningsystemet får du fråga ngn annan om...

 
At 7:00 em, Blogger Erika said...

Ah! Så var det! Nu kan jag sova lugnt om nätterna igen...

 

Skicka en kommentar

<< Home