Min lilla värld av blommor

måndag, april 16, 2007

"Det känns som om man var utomlands"

Är det nån mer än jag som har reagerat på det. Att man då och då, under varma kvällar i Sverige, kan få höra någon säga att "det är precis som att vara utomlands"?

Uttalandet avslöjar inte bara vad vi anser om Sverige - att vårt land skulle vara kallt och mörkt för det mesta, utan folk som sitter ute och äter etc - utan även om vad som anses vara "utomlands". För om man tänker efter, och kategoriserar det hela geografiskt, så vore ju norra Finland, eller Stavanger-fjorden lika mycket utomlands som franska rivieran eller spanska solkusten. Och varför inte ta en tur till Sibirien? (Vilket vi väl alla rent spontant associerar till total iskyla året runt, för övrigt.)

Men utomlands, det utomlands som verkligen räknas, det är det utomlands dit semesterresorna brukade (och brukar) gå. Till varmare breddgrader med soliga stränder.

Här i Bryssel har vi just nu runt 30 grader om dagarna. De som var lediga igår smet iväg till skuggan i parken. På kvällarna fylls trottoarerna utanför barer och restauranger med folk som hänger där och minglar och pratar.

Och, tja, det känns precis som om man var utomlands!

Etiketter: , , ,